Foto: Iva Balk / Pixabay.com.

Selv om ukrainerne spiser borscht ved nærmest hver en lejlighed, så er der få retter, der egner sig bedre til efteråret end netop denne rødbedesuppe.

Efteråret er begyndt at snige sig ind i Ukraine med betydeligt koldere og vådere vejr. Det betyder også, at det er ved at være sæson for gode retter at varme sig på, når vinteren om lidt melder sig ind i kampen.

På den front, er der ikke ret meget, der slår borscht – den verdenskendte ukrainske rødbedesuppe, som ukrainerne spiser hele året rundt, men som er særligt egnet til de kolde og mørke måneder.

Ukraine Nu har derfor kigget de forskellige opskrifter på nettet igennem og fundet to, der passer perfekt til køkkenet derhjemme. En baseret på oksefond, og en vegetarisk baseret på svampe.

Traditionel borscht

Den traditionelle borscht er lavet på en oksekødsfond, som giver suppen en enormt dyb smag. I videoen herunder, kan du se, hvordan man laver den traditionelle borscht, som også fås overalt på ukrainske og russiske restauranter.

Videoen er på engelsk, men selv uden engelskundskaber er den nem at følge. Den roder dog op i den meget betændte diskussion om, hvorvidt borscht er en ret fra Rusland eller Ukraine.

Ukrainerne holder naturligvis på, at de opfandt den røde borscht – en ting, som de får ret i af blandt andet Wikipedia, der har et langt indlæg om rødbedesuppen og de andre variationer (grøn og hvid borscht).

Men uanset hvor borscht kommer fra, så er det fortsat en fast del af det lokale køkken i både Polen, Rusland, Polen, Lithauen og Ukraine for at nævne nogle af landene.

LÆS  Medie i analyse: Højesteret truer statens sikkerhed

Borscht med svampe

Navnet borscht kommer faktisk fra den plante, der i første omgang blev brugt til at lave suppen. Det er ikke en reference til farven på suppen, men til det slaviske ord for bjørneklo, der var den oprindelige grundingrediens.

Det er dog siden blevet skiftet ud – i den ukrainske version – med rødbeder, kartofler og løg. Selv om den traditionelt bliver lavet på en kødfond, så er findes den også i en vegetarisk version.

Den kan du se, hvordan man laver i videoen nedenunder.

close